πίσω

David Bowie: Το θρυλικό «Aladdin Sane» συμπληρώνει 44 χρόνια κυκλοφορίας

Το εμβληματικό άλμπουμ «Aladdin Sane» του David Bowie «κλείνει» 44 χρόνια ύπαρξης και επιρροής στο μουσικό τοπίο.

44 έτη κυκλοφορίας συμπληρώνει ο κορυφαίος δίσκος του David Bowie, «Aladdin Sane».

Το έκτο άλμπουμ στην καριέρα του πολυσχιδούς καλλιτέχνη κυκλοφόρησε στις 13 Απριλίου 1973 με την ετικέτα της RCA, ακολουθώντας την κομβική επιτυχία του «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Ήταν η πρώτη δουλειά που έγραψε και κυκλοφόρησε από θέση πρωταγωνιστή.

Έπειτα από τη σύσταση στο κοινό του «Ziggy Stardust», ο ανεξάντλητα ευρηματικός David Bowie προχώρησε στην επινόηση ενός ακόμα, εξελιγμένου, alter ego.

Ο εμβληματικός Aladdin Sane ήταν στην πράξη μία περαιτέρω ανάπτυξη του Ziggy Stardust, ο οποίος? πήγε στην Αμερική. Στον ομώνυμο δίσκο ο David Bowie περιγράφει τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη χρονιά, γράφοντας τα τραγούδια στο δρόμο.

 

Οι προκύψασες αντιθέσεις και τα ανάμεικτα συναισθήματα σε εκείνο το ταξίδι από την επιθυμία αφενός μεν να βρίσκεται στη σκηνή και να τραγουδά και αφετέρου δε να μη βρίσκεται στα λεωφορεία μαζί με όλον τον «παράξενο κόσμο», συνέθεσαν μία ιδιαίτερη μορφή «σχιζοφρένειας» που μεταφέρθηκε στον Aladdin Sane. Εξάλλου και η ονομασία του αποτελούσε παράφραση της ατάκας «A Lad Insane».

Ο περίφημος κεραυνός στο πρόσωπο του David Bowie ως Aladdin Sane, που αποτελεί έως σήμερα ατελείωτη πηγή επιρροής και μίμησης, αντικατόπτριζε τη δυαδικότητα του νου. Όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα σε φίλους του, η ιδέα αντλήθηκε από τον αδελφό του Terry, ο οποίος είχε διαγνωσθεί ως σχιζοφρενής.

Η πλειοψηφία της δουλειάς ηχογραφήθηκε στα «Trident Studios» του Λονδίνου, τον Ιανουάριο του 1973, ενδιάμεσα στα σκέλη της αμερικανικής περιοδείας του Bowie. Το «Aladdin Sane» έκανε ντεμπούτο στην κορυφή των βρετανικών charts, φθάνοντας στο Νο17 στις Η.Π.Α., αποτελώντας το εμπορικότερο άλμπουμ του David Bowie έως εκείνη τη στιγμή στις δύο συγκεκριμένες χώρες. Εκτιμάται ότι έχει πουλήσει πάνω από 4,6 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως, για να θεωρηθεί ως ένα από τα LP του Βρετανού καλλιτέχνη με τις υψηλότερες πωλήσεις.

Η «συνάντηση» με τους Rolling Stones

Το «Aladdin Sane» επιφύλασσε και μία αναπάντεχη «συνάντηση» του David Bowie με τους Rolling Stones.

Το άλμπουμ περιείχε εννέα καινούρια τραγούδια με την προσωπική σφραγίδα του πολυδιάστατου μουσικού και τραγουδοποιού και μία διασκευή. Ήταν μία νέα εκτέλεση στο «Let?s Spend the Night Together» των Rolling Stones από το 1967, δημιουργία του Mick Jagger και του Keith Richards.

Η αντίδραση των κριτικών ήταν επαινετική, περισσότερο ενθουσιώδη στις Η.Π.Α. από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι προκλητικές μελωδίες, οι αυθάδεις στίχοι και οι επιδέξιες ενορχηστρώσεις και η παραγωγή», ήταν τα σημεία όπου στάθηκε το «Rolling Stone», με το «Billboard» να αναφέρει το «Aladdin Sane» ως ένα συνδυασμό «άγριας ενέργειας με εκρηκτικό ροκ». Ωστόσο, στήλες στο βρετανικό μουσικό Τύπο κατηγόρησαν τον David Bowie ότι «ξεπουλά» και ότι η δουλειά είχε περισσότερο στιλ παρά ουσία.

Στην πράξη, ο ήχος του ήταν πιο «σκληρός» σε σχέση με τον προκάτοχό του, εν συντομία το «Ziggy Stardust». Το «Aladdin Sane» μνημονεύεται επίσης και για την εξερεύνηση σε ασυνήθιστα μουσικά είδη, όπως η avant-garde jazz στο ομότιτλο τραγούδι και το «Μπρεχτ-ικό» καμπαρέ στο «Time».

Το «Aladdin Sane» συγκαταλέγεται στα «1001 Άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις», όπου ο David Bowie διαθέτει τους περισσότερους δίσκους από κάθε άλλο καλλιτέχνη ή συγκρότημα, εννέα στον αριθμό.

 
 

 top
Επικοινωνία

93,4 Radio Dee Jay
Προφ. Ηλία 14, Πρέβεζα 481 00
T. 2682023809, F. 2682301347
email: info@radio-dj.gr

Διαφημιστικό Τμήμα

Πρόβαλε την επιχείρησή σου στο 93,4 Radio Dee Jay

Ακολουθήστε μας