πίσω

Οι ξιφομαχίες που βλέπεις στην τηλεόραση είναι τελείως λάθος

Φέρε στο μυαλό σου όλες τις σκηνές ξιφομαχίας που έχεις δει. Από το πιο φρέσκο «The Bastard Executioner» του Kurt Sutter και το «Game ofThrones» των Weiss και Benniof, μέχρι το «Spartacus» του StevenDeKnight και τον...«Ηρακλή» του Sam Raimi.

Σχεδόν όλες οι παραπάνω σειρές, περιέχουν θεαματικά και καλοδουλεμένα ξίφη και μάλιστα από ειδικούς τεχνίτες-οπλουργούς, που κάνουν τις σκηνές μάχης θεαματικές. Ή μήπως όχι; Γιατί ακόμη και αν τα ξίφη είναι εντυπωσιακά, το πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη και αρχαία τέχνη της ξιφομαχίας: σχεδόν όλες οι χρήσεις σε σπάθη, ξίφος, μαχαίρι, είναι ιστορικά λανθασμένες.

Το πόρισμα αυτό -φυσικά- δεν προκύπτει από κάποιον τυχαίο αλλά από την Ιστορική Ευρωπαϊκή Ξιφασκία (HEMA), η οποία αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Συγκριμένα, με ένα ντοκιμαντέρ που κατάφερε και να περιγράψει όλη την αληθινή κατάσταση που επικρατούσε στα πεδία της μάχης πριν την Βικτωριανή εποχή.

Μέσα από το κατατοπιστικότατο αυτό ντοκιμαντέρ και τις δηλώσεις των ιστορικών που εμφανίζονται, θα μάθεις όχι μόνο το πως διεξάγονταν οι μάχες σώμα με σώμα με σπαθιά, αλλά και τον λόγο που είχε η σφυρηλάτηση κάθε ξίφους.

Μετά από αυτό το βίντεο δύο πράγματα είναι σίγουρα: ότι θα λατρέψεις ακόμη περισσότερο τα σπαθιά και πως ο Jon Snow πράγματι δεν ήξερε τίποτα. Από ξιφασκία.top
Επικοινωνία

93,4 Radio Dee Jay
Προφ. Ηλία 14, Πρέβεζα 481 00
T. 2682023809, F. 2682301347
email: info@radio-dj.gr

Διαφημιστικό Τμήμα

Πρόβαλε την επιχείρησή σου στο 93,4 Radio Dee Jay

Ακολουθήστε μας